Anette Hjorth-Gravesen blogintroduction

Få støtte til de svære følelser og situationer, der også følger med et familieliv med mælkeallergi

En hverdag med mælkeallergi handler nemlig ikke kun om selve praktikken i at handle mad uden mælk, tilberede mad uden mælk osv. Det er meget mere end det. Der er mange følelser, der skal bearbejdes undervejs. Både hos dig selv og dit barn.

SNAKKEN mor til mor

kan give dig luft for nogle af de frustrationer, du måske har. Eller du kan få stillet alle de brændende spørgsmål, der hele tiden dukker op, fx:

  • Hvad gør jeg, når mit barn skal i institution (eller skifte institution)?
  • Hvordan får jeg vores omgangskreds til at forstå, hvad det vil sige?
  • Hvad betyder det egentlig, at der kan være ”spor af mælk” i en madvare?
  • Jeg kan simpelthen ikke vænne mig til at læse ingredienslister
  • Hvor skal jeg finde overskuddet henne, til alt det mælkeallergien kræver?
  • Hvad kommer mælkeallergien til at betyde for mit barn på sigt?
  • Hvordan kan mit barn pludselig få allergi, når vi andre aldrig har haft det?
  • Hvordan foregår det, når man skal have foretaget priktest og provokation?
  • … og meget meget mere …

Læs her hvad Maja har fået ud af en SNAK:

“Jeg er opløftet, og føler ikke længere, jeg er alene med bekymringerne og frustrationerne”, siger Maja

Maja Majas søn William er 2½ år, og er allergisk overfor mælk, æg, peanuts, sesam, fisk, ris, havre, kylling, kiwi, kirsebær og hindbær og desuden birk, græs og bynke, hvor der er en masse krydsallergier, som de slet ikke har styr på endnu.

Derudover har William husstøvmideallergi og astmatisk bronkitis.

Hvordan var din situation inden SNAKKEN? Maja fortæller: “Jeg var meget frustreret og følte mig meget alene. Jeg syntes, vi havde en masse spørgsmål, som ingen kunne svare på. Sygehuset havde kun fokus på den medicinske del, mens vi selv måtte kæmpe med alt det andet, der er svært ved at have et barn med allergi.”

Hvordan vil du beskrive Anettes evne til at formidle den viden, du havde brug for? “Anette var meget velforberedt. Hun havde inden samtalen gjort sig rigtig mange overvejelser omkring det, vi skulle snakke om. Hun var god til at inddrage egne erfaringer fra sin egen familie, og også komme med råd, holdninger og meninger til de problematikker, vi står med.”

Hvordan oplever du dit udbytte af SNAKKEN? “Jeg var meget opløftet og følte ikke længere, at jeg var alene med bekymringerne og frustrationerne omkring det at have et barn med allergi. Jeg har flere gange læst noterne fra samtalen igennem og blev ved med at glæde mig over alt det “nye”, jeg fik lært.

Mange ting vidste jeg godt eller havde jeg selv erfaret, men det var super godt, at få en andens ord på det. Så nu er jeg mere sikker på, at det er det rigtige, vi gør. Bare det at høre en anden sætte ord på de følelser, vi selv har haft omkring det hele, var rart.

Anette virker meget professionel. Hun var velforberedt og god til at strukturere samtalen, så vi kom omkring alt det, vi havde aftalt. Hun var meget lyttende.”


Hvordan oplever du din situation efter SNAKKEN? “Knap så frustreret nu. Det var rart at tale med nogen, der står i en lignende situation som os. Jeg blev bekræftet i, at de ting vi selv gør i forhold til vuggestuen var rigtige. Vi snakkede om den psykiske del omkring, at være allergibarn/have et allergibarn. Denne del gav mig rigtig meget. Jeg lærte bl.a., at den måde man som forældre opfatter allergien, giver man videre til sit barn. Jeg er derfor blevet meget opmærksom på, at min søn ikke skal føle, han er til besvær.”

Hvem tror du vil have glæde af en SNAK, og hvem vil du evt. anbefale det til? “Alle der står med et allergibarn eller allergi tæt inde på livet. Jeg vil helt klart anbefale alle i samme situation til at snakke med Anette. Det satte mange ting på plads. Det kunne også være bedsteforældre til et barnebarn med allergi.”

Maja fra Randers, folkeskolelærer
Børn: William på 2½ år med mange allergier. Jonathan på 1 år som endnu ikke har vist tegn på allergi

Heidi har også fået en SNAK med Anette:

“Jeg har tænkt meget efter SNAKKEN, og nogle ting har bidt sig godt fast”, siger Heidi

Maja er 7 år og har altid haft mælkeallergi og æggeallergi. Børneeksem og astmamedicin hører også til dagligdagen. Siden er græspollen også dukket op. Maja startede i skole i sommers og er en eftertænksom pige med meget krudt bagi. Hun virker glad, men indeni tror jeg, hun føler sig anderledes. Jeg vil jo gerne hjælpe hende til at blive en stærk pige, der tror på sig selv, og ikke skal lide nederlag i fremtiden, fordi hun har allergi, fortæller Heidi.

Inden min SNAK med Anette følte jeg sommetider, at vi er ret alene om det her. Men Mælkeallergi.dk og Facebook-gruppen, hvor vi kan skrive med ligestillede, hjælper mig til at blive mere sikker og klogere på Majas allergi. Jeg syntes, det var så dejligt, at fortælle og lytte til en mor der har det på nøjagtig samme måde som jeg selv.

Jeg har tænkt meget efter SNAKKEN, og tror at nogle af de ord Anette sagde, har bidt sig godt fast i mig. Specielt at ”det jo ikke skal være synd for allergibarnet”, er noget jeg skal vende og få rigtig på plads oppe i hovedet. Og at jeg måske skal være mere positiv omkring allergien… altså ikke at jeg er negativ over for Maja, men inde i mig selv skal jeg acceptere, at det jo bare er sådan, vores liv er.

Noget af det jeg snakkede med Anette om, har vi jo snakket om herhjemme før. Men det var rart at blive bekræftet i, at noget af det vi gør, er det helt rigtige i forhold til Maja. Nu er vores datter jo 7 år og vi har prøvet mange ting af. Men det der fik mig til at kontakte Anette var, at jeg syntes Maja virkede ked af det inden i og føler sig anderledes. Uden på er hun en smilende og glad pige, men tankerne kan jeg jo ikke altid læse.

Jeg vil helt klart anbefale en SNAK med Anette til andre, og især dem med helt små børn, som jo for alvor skal til at sige god dag til livet med børnehave osv. Det har været en rigtig positiv oplevelse.

Heidi fra Viborg, arbejder på tandklinik
Børn: Maja på 7 år med flere allergier. Mathias på 4 år og Nanna på 18 mdr. De har ikke allergi.

Har du også brug for at tale med en, der har været der, hvor du er nu?

Med 11 år som mor til en søn, der har fået flere og flere fødevareallergier gennem årene, har jeg fået masser af lærdom. Jeg deler gerne alle mine erfaringer med dig. Også dem jeg hellere var foruden. Det handler om at vælge det rigtige fokus. Finde det positive frem og få glæde i hverdagen.

Da min søn er multiallergiker, behøver dit barn ikke kun at have mælkeallergi. Jeg har fx stor viden omkring allergi overfor peanut og nødder. Men ofte betyder det ikke så meget, hvilke allergier der er tale om. Oplevelserne, frustrationerne og følelserne er ens for os alle. Jeg vejleder selvfølgelig også voksne med fødevareallergi.

Sådan foregår det:

SNAKKEN foregår pr. telefon. Jeg ringer dig op på det aftalte tidspunkt. Forinden har du sendt mig en mail, hvor du kort fortæller om de ting, du gerne vil tale om. Så kan jeg være velforberedt, når jeg ringer. Ved du det ikke helt, er det også ok. Vi tager det, som det kommer.

Prisen for SNAKKEN mor til mor (eller far) er 500 kr. (inkl. moms) for en time. Send en mail til: snakken@maelkeallergi.dk, så finder vi et tidspunkt, der passer.

Jeg glæder mig til at hjælpe dig og din familie videre med de nye udfordringer i hverdagen med mælkeallergi.

Anette Hjorth-Gravesen snakken2”Det har været 11 år med mange erfaringer, genveje og omveje i hverdagen med mælkeallergi. I dag bruger jeg genvejene til at skabe en glad hverdag for min familie – og for din.”

Anette Hjorth-Gravesen er mor til en søn på 11 år og en datter på 8 år. Hendes søn er multiallergiker og har haft fødevareallergi, siden han var spæd. Anette blogger, skriver nyhedsbreve og driver KlubMælkeallergi, hvor hun deler sine mange års erfaringer med at finde de genveje, der gør hverdagen glad – på trods af de udfordringer, mælkeallergi giver.

Læs mere om KlubMælkeallergi her – klik!