Det kan sagtens lade sig gøre, at lave dejlig familiemad uden mælk. Det handler kun om nye vaner. Og om at kende de varer, der kan erstatte mælk og hjælpe dig i hverdagen. Jeg plejer at sige, at det ikke er nødvendigt med særlige allergiopskrifter. Du kan sagtens stadig bruge helt almindelige opskrifter som før. Og kun erstatte mælk eller varer der indeholder mælk med andre varer.

HUSK, at de varer du finder i dette blogindlæg KUN er vejledende! Producenter kan ændre deres produkter fra den ene dag til den anden. Derfor er det vigtigt, altid at kigge på varens ingrediensliste, inden du køber den. Men med viden om hvilke produkter, du kan gå efter, bliver det hele meget nemmere.

3 områder hvor erstatningsvarer er vigtige:

  1. Fedtstof – smør, olie og margarine
  2. Mælk og mælkedrikke
  3. Ost, is, yoghurt, fløde osv.

 

1: Fedtstof – smør, olie og margarine

Smør:

Den gode gamle Lurpak duer selvfølgelig ikke, når du skal undgå mælk. Er du vant til rigtig smør på brødet? Måske bare i weekenden – så skal du sikkert vænne dig til alternativerne. Men hjemme hos os spiser vi nu alle mælkefri margarine på brødet. Også når der er gæster. Også selvom der måske er sat en Kærgården på bordet.

Olie:

Meget fedtstof i madlavningen kan nemt erstattes af olie. Olie bruger de fleste i forvejen. Olie er ofte vegetabilsk og indeholder ikke mælkeproteiner. Men for at være helt sikker – kig altid lige ingredienserne igennem.

Margarine:

Bemærk at der kan være mælk i plantemargarine, bage- og stegemargarine. Vær derfor meget opmærksom.

Jeg er selv glad for FRI plantemargarine og Nutana plantemargarine til bagværk og på brødet. FRI er et Coop-produkt. Den finder du i fx SuperBrugsen og Kvickly. Nutana kan du fx finde i Bilka, Føtex eller på nettet. Naturli’ er kommet med Naturli’ Økologisk Smørbar. Jeg har ikke selv prøvet den, da den indeholder mandler, som vi skal undgå herhjemme. Men jeg ved, at rigtig mange er glade for den. Den findes i de fleste dagligvarebutikker. Det er en smagssag, hvilke varer man foretrækker til at erstatte mælkeprodukter med. Så prøv dig frem.

Blå Becel Omaga 3 og Flydende Becel er også uden mælk. Blå Becel smørbar er ikke velegnet til bagning, men til at komme på brød. Flydende Becel findes i 3 varianter og er god til at stege i og kan bruges i madlavning og bagning.

Herudover findes også Ama Plante – der er fri for mælk. Jeg har ikke selv prøvet den.

Fedtstof der kan erstatte mælk

Her ser du billeder af de nævnte produkter, der kan erstatte mælk indenfor fedtstof – smør, olie og margarine

 

2: Mælk og mælkedrikke

Mælk:

Når vi taler varer, der kan erstatte mælk, er det vigtigt at pointere, at jeg IKKE taler om ernæringsrigtig drikkemælk til små børn. Det anbefales at børn med mælkeallergi indtil 3 års alderen får suppleret sin kost med højt hydrolyseret modermælkserstatning, som indeholder den ernæring, de har brug for.

Her taler jeg om den almindelige madlavning, mælk i bagværk og mælk på morgenmaden til de lidt større børn. Der findes masser af alternativer, der sagtens kan erstatte mælk. Der er fx sojadrik, risdrik, havredrik, mandeldrik, kokosdrik mm. Nogle mærker kan du købe i de fleste supermarkeder (fx Naturli’, Rice Dream, Oatly) eller i Helsekostbutikker. Det er også muligt at købe online – fx på Med24.dk (Bemærk: affiliate link). I dag er der et stort og varieret udvalg indenfor vegetabilske drikke. Husk at Laktosefri mælk ikke er fri for mælkeprotein, kun fri for mælkesukker! Det kan derfor ikke benyttes ved mælkeallergi.

Det er oplagt at tro, at fx gedemælk og fåremælk er ok til en mælkeallergiker. Men det er det ikke. Proteinet ligner komælken for meget.

Kakao og andre mælkedrikke:

Der findes også kakaodrikke og andre mælkedrikke med smag som fx jordbær, banan og vanilje. De fleste er lavet på soja, andre på ris, nogle er lavet på havre.

Smoothie:

Der findes forskellige slags smoothies uden mælk. Naturli’ har 4 varianter – mango, hindbær, ingefær og blåbær. Innocent har også flere spændende varianter uden mælk. Og 3 Smoothies Just for kids.

Mælkedrikke der kan erstatte mælk

Her ser du billeder af forskellige produkter, der kan erstatte fx mælk, mælkedrikke, kakao og smoothie

 

3: Ost, is, yoghurt, fløde osv.

Ost:

Skal du finde alternativer til ost, er du ofte nødt til at kigge i Helsekosten, på nettet eller i vores nabolande. Det er desværre ikke så nemt at finde ”vegetabilsk ost” i de almindelige supermarkeder. Men kig dig omkring, spørg om den lokale helsekost vil tage nogle varer hjem til dig, eller søg efter “vegansk ost” på nettet. Måske har du mulighed for at handle i Sverige eller Tyskland engang imellem. De har et meget større udvalg af disse varer, end vi har herhjemme.

Der findes både alternativer til skiveost, smøreost og revet ost. De produkter jeg kender, og som jeg har haft held med at købe i min lokale helsekost, er i mærket Tofutti, der er baseret på soja. Men faktisk findes der en hel del mærker.

Erstatte mælk indenfor ostealternativer

Her ser du billeder af de forskellige produkter, der kan erstatte ost – både skiveost, smøreost og revet ost.

 

Is:

Der findes også lidt forskellige muligheder indenfor is. Du kan finde dem i både supermarkeder og i netbutikker! Spørg i din lokale butik, om de evt. kan tage varerne hjem, hvis ikke de har dem. Husk at ikke alle sodavandsis er uden mælkeproteiner. Det kan lyde underligt, men skummetmælkspulver er fx en meget brugt ingrediens i mange ting. Husk også at tjekke for ”spor af mælk”, hvis du også skal undgå dette.

Choice dessert-is er sojais fra Frisko og fås med vanilje-, jordbær- og chokoladesmag. Som mælkeallergiker, kan det være fornuftigt at begrænse indtaget af soja mest muligt, da sojaproteinet minder meget om komælksproteinet. Derfor er risikoen for at udvikle sojaallergi større, når du i forvejen ikke tåler komælk. Choice Vegansk Vanille isvaffel fås både lavet på ris og soja – Jordbær ispinde er lavet på soja.

Ben & Jerry har 3 spændende varianter af mælkefri is. De er baseret på mandler. Go’ Is fra Kirkeby & Thrane er baseret på soja. Naturli har 4 varianter af dessertis, som er havrebaseret is. Kommer du forbi Sverige, kan du finde Oatly is, der også er baseret på havre.

Sodavandsis finder du nemt de fleste steder. Kontakt evt. de forskellige isproducenter, og få en liste over alle deres is inkl. ingredienslister. Så kan du se, hvilke is der er ok. Flere af dem kan indeholde spor af mælk.

Erstatte mælk indenfor is

Her ser du billeder af forskellige is, der er mælkefri – både dessertis, vaffelis og ispinde

 

Yoghurt og desserter:

Du kan efterhånden få rigtig mange plantebaserede yoghurt-lignende alternativer fx i mærket Alpro. Kan købes i større supermarkeder. Alpro yoghurt alternativer findes både i naturel og med forskellige smage. Alpro naturel usødet er velegnet til bagning i stedet for yoghurt og cremefraiche. Den kan også bruges til at lave dressing med. Alpro findes også i små portioner velegnet til børn. Men der er igen tale om et produkt baseret på soja. Så jeg vil ikke anbefale dig, at give dit mindre barn yoghurt til morgenmad eller mellemmåltid dagligt. Brug det til særlige lejligheder.

Du kan også få soja-desserter, der minder lidt om mousse. Jeg har set det i mærkerne Provamel og Alpro. Nogle supermarkeder har det, ellers er det Helsekosten.

Af alternativer til cremefraiche kan jeg anbefale Oatlys iMat Fraiche, der er baseret på havre. Står der kærnemælk i en bageopskrift, kan du i stedet bruge en blanding af Alpro naturel og fx risdrik (50/50). Det fungerer fint.

Erstatte mælk indenfor yoghurt, desserter og cremefraiche

Her ser du billeder af mælkefrie desserter og forskellige alternativer til både yoghurt og cremefraiche.

 

Fløde:

Der findes rigtig gode alternativer til madlavningsfløde, som fx kan bruges til at jævne suppen, i bagværk eller saucer. Naturli’ har en Soya Cuisine. Oatly iMAT er baseret på havre. Rice Dream er lavet på ris. Så der er lidt at vælge i mellem. Man kan risikere at de gryner lidt, hvis de varmes for meget op, så kom dem evt. i til sidst. Naturli’ og Oatly iMAT findes i mange supermarkeder. Rice Dream skal du nok i Helsekosten efter.

Der findes også alternativer til piskefløde, men om det er gode alternativer, må du selv afgøre. Det er noget med at prøve sig frem. Der findes både med soja, ris og havre. Jeg synes, de fleste fungerer bedst blandet op med andre ting, fx en hjemmelavet vaniljecreme. Alpro Soya Cuisine er piskbar ligesom Provamel Soya Single Cream. Soyatoo har både en soja- og en risvariant. Du kan også få ”flødeskum” på sprayflaske. Jeg har ikke selv prøvet Schlagfix Schlagcreme. Jeg tror kun, du kan købe disse produkter på nettet, i Helsekosten eller alternativt i Sverige eller Tyskland. Måske fås Alpro i nogle supermarkeder.

Odense Marcipan producerer noget der hedder Erlet. Det bliver brugt som fx stivelse i flødeskum og cremer. Det kan fås i engros-leddet (fx S Engros), men ikke i almindelige dagligvarebutikker. Den er bedst blandet op med vaniljecreme, makroner, marmelade eller andet, da den har en bismag. Men jeg har selv brugt den en del. Bemærk at Odense Marcipan ikke kan garantere, at den er fri for spor af mælk.

Erstatte mælk indenfor madlavningsfløde og piskefløde

Her ser du billeder af mælkefri madlavningsfløde og piskbar alternativ til piskefløde