Barnets ernæring det første leveår

Gæsteindlæg skrevet af Klinisk diætist Heidi Schnoor, Nutricia

MÆLK- i form af brystmælk, modermælkserstatning og mælkeprodukter udgør en vigtig del af barnets ernæring det første leveår.

Fra at udgøre hele barnets ernæring frem til 4-6 måneders alderen trappes mængden langsomt ned i løbet af anden halvdel af første leveår og udgør ved 12 måneders alderen ca. 1/3 af kosten (1).

En af de mange vigtige komponenter i mælken er KALK.

KALK spiller en central rolle for knoglerne, men har derudover en vigtig betydning for en række af cellernes funktioner. D-vitamin er sammen med to andre hormoner ansvarlig for at kalken kommer til knoglerne. Det er derfor, at kalk-tilskud ofte indeholder D-vitamin – det hjælper simpelthen kalken med at blive optaget i knoglerne.

Brystmælk indeholder 20-25 mg kalcium pr. 100 ml og ca. 0,03 ug D-vitamin afhængig af mors D-vitaminstatus.

Modermælkserstatning indeholder 30-97 mg kalcium pr. 100 ml og 0,6 – 1,9 ug D-vitamin afhængig af præparat (2).

Biotilgængeligheden af nogle mineraler er højere i modermælk end i modermælkserstatning, hvorfor man tilsætter en større mængde for at opnå, at den mængde barnet absorberer er sammenlignelig med, hvad der bliver optaget fra modermælk (1).

 

Børn på mælkefri diæt* bør også have et tilskud af kalk

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn får et D-vitamintilskud på 10 ug dagligt fra de er 2 uger til de er to år – også børn der får modermælkserstatning. Børn der er på mælkefri diæt* bør også have et tilskud af kalk. Fra 0 – 1 år anvendes en hydrolyseret modermælkserstatning, der indeholder tilstrækkeligt med kalk. Fra 1 – 10 år gives et tilskud på 500 mg kalk dagligt (1).

Eksempler på andre kilder til kalk i dit barns kost:

  • 100 g lyst rugbrød = 30 mg
  • 50 g havregryn = 50 mg
  • 50 g broccoli = 25 mg
  • 1 banan = 7 mg

Du kan selv finde indholdet i dine egne foretrukne fødevarer via DTUs fødevaredatabase: http://frida.fooddata.dk

 

Referencer:

  1. Michaelsen, KF & Mølgaard, C. Menneskets ernæring, Kap 27. 4. udgave, 2015.
  2. Anbefalinger om spædbarnets ernæring; vejledning for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2017)

 

* Tal med din læge hvis du mistænker mælkeallergi hos dit barn og før du ekskluderer mælkeprodukter fra din barns kost. I spædbarnsalderen bidrager mælken med mange vigtige næringsstoffer og derfor er det vigtigt at have en fagperson involveret.