Af: Anette Tornhøj Pedersen, Autoriseret Klinisk Diætist

Hvad er korrekt ernæring for et barn mellem 0-1 år, hvis man ikke ammer mere, og barnet reagerer på komælk?

For at det 0-1 årige barn kan trives og udvikle sig, som det skal, er det vigtigt at kosten hver dag indeholder de vitaminer og mineraler, kroppen på det stadie har behov for. En højt hydrolyseret modermælkserstatning* indeholder netop det, et mælkeallergisk barn dagligt har brug for.

Man skal dog være opmærksom på, at det er nødvendigt at supplere med ekstra calsium ved nogle af mærkerne, afhængig af hvor gammelt barnet er. Tal med apoteket eller din Kliniske Diætist om du skal supplere dit barns kost med calsium.

Det er yderligere nødvendigt at give D-vitamin, når barnet er 0-24 måneder.

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at raske børn født til tiden i alderen 6 mdr. til 1 år får jerndråber. Det behøves ikke, hvis barnet får mindst 400 ml modermælkserstatning eller tilskudsblanding hver dag.

Hvad gør man, hvis barnet ikke vil drikke højt hydrolyseret modermælkserstatning?

Børn fødes med en forkærlighed for sødt og fedt. Prøv f.eks. at tilsætte ½ tsk. sukker pr. 100 ml i de første dage, og derefter langsomt ”liste” det ud. Det er vigtigt, at sukkeret fjernes helt igen.

Man kan også gøre blandingen lidt tyndere i starten. Det er dog vigtigt i denne fase at tilbyde mad oftere eller supplere med anden mad, eftersom barnet her ikke får de vitaminer og mineraler, det har behov for før det anbefalede blandingsforhold følges.

Eftersom det komælksallergiske barn får sine behov for vitaminer og mineraler opfyldt ved at få en højt hydrolyseret modermælkserstatning, bør man prøve alle de forskellige mærker der findes, da der er smagsforskel. Vil barnet ikke drikke nogen af dem, bør man prøve en aminosyre baseret modermælkserstatning**. Et barn i alderen 0-1 år med komælksallergi, som ikke bliver ammet, bør ikke ernæres uden specialfremstillet modermælkserstatning.

Vil barnet ikke indtage nogen af de specialfremstillede modermælkserstatninger, og er alle gode råd afprøvet, bør man rådføre sig med en Klinisk Diætist om sammensætningen af kosten. Det er vigtigt, da barnet ellers kan blive fejlernæret og komme i dårlig trivsel. I denne forbindelse vil jeg pointere, at vegetabilske drikke ikke kan erstatte eller supplere specialfremstillede modermælkserstatninger.

Er der flere smagsvarianter indenfor de specialfremstillede modermælkserstatninger?

Højthydrolyseret modermælkserstatning findes kun i én variant, nemlig neutral. De aminosyrebaserede modermælkserstatninger findes også kun i en neutral udgave til børn 0-1 år. Alle firmaerne har produceret hæfter med spændende bud på opskrifter med deres produkt med diverse smage.

Hvor lang tid skal man forvente, at barnet er om at vænne sig til en ny smag?

Det er individuelt fra barn til barn. Langt de fleste oplever, at det går hurtigt med tilvænningen, når barnet er under 1 år. Mange forældre har opnået succes med følgende tilvænningsskema:

Dag 1: bland ¾ erstatning/brystmælk med ¼ højthydrolyseret modermælkserstatning.
Dag 2: bland ½ erstatning/brystmælk med ½ højthydrolyseret modermælkserstatning.
Dag 3: bland ¼ erstatning/brystmælk med ¾ højthydrolyseret modermælkserstatning.
Dag 4: højthydrolyseret modermælkserstatning.

Lykkedes det ikke at indføre en høj hydrolyseret modermælkserstatning eller aminosyre baseret modermælkserstatning efter 4 dage, kan det være, at barnet skal have introduceret det langsommere. Giv den specialfremstillede modermælkserstatning som smagsprøve ved hvert måltid så barnet lærer smagen at kende. Som forælder skal man væbne sig med tålmodighed, hvis ikke det lykkes i første forsøg.

Er der noget specielt, man skal være opmærksom på, når fast føde skal introduceres for et barn med mælkeallergi eller laktose intolerans?

Med mindre der købes fødevarer, hvor producenten har specialiseret sig i at lave et mælkefrit produkt, bør man tjekke varedeklarationen hver gang, man handler for at sikre, at der ikke er mælk i produktet. Det gælder også selvom, man køber de samme mærker fra gang til gang, da den pågældende producent måske har ændret sammensætningen af produktet fra gang til gang, man er ude at handle.

I det første leveår bliver kosten mindre og mindre flydende, det er derfor meget vigtigt at sikre sig, at barnet får de vitaminer og mineraler, det har behov for på anden vis. Tilsæt den specialfremstillede modermælkserstatning til den faste føde. Hver producent har opskrifthæfter til inspiration.

Vær opmærksom på at den anbefalede daglige mængde specialfremstillet modermælkserstatning ændrer sig, jo ældre barnet bliver. Ved mange producenter skal man desuden være opmærksom på, at man skal skifte modermælkserstatning, enten når barnet er 6 mdr. eller 1 år. Er du i tvivl, bør du forhøre dig på apoteket eller ved din Kliniske Diætist.

*højt hydrolyseret modermælkserstatning: mælkeproteinerne bliver spaltet i mindre dele, som det komælksallergiske barn ikke reagerer på, eftersom immunsystemet ikke genkender dem.

**aminosyrebaseret modermælkserstatning: er ikke lavet på mælk, og består af de mindste dele et protein kan nedbrydes i.