Af: Anette Tornhøj Pedersen, Autoriseret Klinisk Diætist

Hvordan sikrer man en korrekt ernæring af et skolebarn med mælkeallergi?

Især skal man være opmærksom på, at barnet får den daglige anbefalede mængde kalk. For at kunne optage kalk skal blodet desuden indeholde den rette mængde D-vitamin. Inden man giver et barn D-vitamin tilskud, bør man dog rådføre sig med sin læge. Udover kalk er der også flere vitaminer og mineraler i mejeriprodukter, som man skal sikre, at det mælkeallergiske barn får på anden måde.
Generelt bør det mælkeallergiske barn ligesom ikke mælkeallergiske børn følge de 8 kostråd. På www.altomkost.dk kan du læse om kostrådene.

Er der tale om et undervægtigt barn, bør kosten ideelt suppleres med specialfremstillet modermælkserstatning uanset barnets alder. Suppleres kosten ikke er det vigtigt at rådføre sig med en Klinisk Diætist. Det undervægtige barn behøver den anbefale daglige mængde vitaminer, mineraler og næringsstoffer for at trives. Derudover skal kosten være energitæt, som gør at barnet tager på i vægt og bliver normalvægtig.

Kan ris-, havre- eller sojadrik erstatte mejeriprodukter i kosten ved et skolebarn?

En vegetabilsk drik kan godt indgå i kosten i stedet for mejeriprodukter ved et barn i skolealderen. Ved nogle af varianterne er der tilsat kalk i ligeså stor en mængde som i mælk. Så et indtag på en halv liter dagligt gør at man får den anbefalede mængde kalk.

Vær dog opmærksom på at en vegetabilsk drik ikke indeholder de samme vitaminer, mineraler og næringsstoffer som mejeriprodukter gør. Derfor skal man sikre sig at resten af kosten opfylder barnets behov. Tal evt. nærmere med en Klinisk Diætist omkring sammensætningen af dit barns kost.

Hvor meget kalktilskud bør man give?

Apoteket er altid opdaterede på den nyeste anbefaling for vitaminer og mineraler også kalk. På de forskellige mærker af kalktilskud står der på dåsen, hvor mange tabletter det svarer til. Vær opmærksom på at kalk ikke kan optages, hvis ikke kroppen har den anbefalede mængde D-vitamin også. Indholdet af D-vitamin kan måles i en blodprøve ved din læge, hvis der er mistanke til, at dit barn ikke får nok D-vitamin.

Hvilke fødevarer er især vigtige at få som mælkeallergiker?

Det er især vigtigt med kalk, som mejeriprodukterne er den bedste kilde til. Derudover er det vigtigt med en varieret kost, som sikrer de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som kroppen har behov for, og som desuden også gør det nemmere at holde normalvægten. En kost er varieret, når der spises forskellige fødevarer indenfor de forskellige fødevaregrupper, det vil sige får forskellige slags kød, fisk, grønsager, frugt osv.

Hvad skal man være opmærksom på, når man er ude at handle?

Det er vigtigt at tjekke ingredienslisten ved varedeklarationen, hver gang man er ude at handle, også selvom man køber de samme produkter, hver gang man er ude at handle. Det kan nemlig være at den pågældende producent, har ændret sammensætningen af et produkt.

Der er en række ord, du skal være opmærksom på, dem kan du finde en opdateret liste over på www.foedevareallergi.dk. Er dit barn meget allergisk, bør du desuden ikke give dit barn fødevarer, som kan indeholde spor af mælk. Det er pålagt producenterne at de skal skrive på deres produkter, hvis de indeholder mælk eller mælkebestanddele.