Af: Anette Tornhøj Pedersen, Autoriseret Klinisk Diætist

Hvornår er det okay at stoppe med en specialfremstillet modermælkserstatning, når barnet har enten komælksallergi eller laktose intolerans?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det mælkeallergiske barn får suppleret sin kost med en specialfremstillet modermælkserstatning indtil barnet er fyldt 3 år, og gerne længere.

Et barn som i vægt ligger lavere end forventet, skal have suppleret sin kost med specialfremstillet modermælkserstatning, uanset alder, for at sikre optimal trivsel og udvikling. Spørg din læge hvis du er i tvivl, om dit barn vejer det forventede.

Er det usundt at give et barn ris-, havre- eller sojadrik?

En vegetabilsk drik indeholder ikke den næring, som komælk gør, og kan derfor ikke erstatte mælken fra køerne. Jeg gør desuden opmærksom på, at der er visse forholdsregler ved de vegetabilske drikke for barnet i 1-3 års alderen, det kan du læse mere om på www.foedevareallergi.dk.

Kan man få nok calsium (kalk) via kosten på anden måde end via mejeriprodukter?

Der er kalk i andre fødevarer end i mejeriprodukter, f.eks. spinat, sardiner, mandler og broccoli. Der skal dog indtages en stor mængde af disse fødevarer, for at få den samme mængde kalk som der er i mejeriprodukter. F.eks. skal man indtage 200 g mandler (1 mandel vejer ca. 1 g), for at få den samme mængde kalk som der er i 2 ½ dl mælk eller 40 g ost. Ingen børn kan hver dag få den anbefalede mængde kalk, hvis de ikke får mejeriprodukter, kalktilskud eller en specialfremstillet modermælkserstatning. Vandhanevand indeholder også kalk i varierende mængde, vil du vide hvor meget netop dit vandhanevand indeholder, skal du kontakte dit vandværk.

Det er vigtigt at sikre, at barnet får den anbefalede mængde kalk, da knoglerne ellers svækkes med tiden.

Hvordan sikrer man, at det mælkeallergiske barn får den korrekte ernæring?

Det gør man ved at supplere barnets kost med en specialfremstillet modermælkserstatning. På dåserne kan man se den vejledende daglige mængde afhængig af barnets alder.