Det er vigtigt at pointere, at Fødevarestyrelsen fraråder, at børn under 3 år drikker risdrik. Dette er derfor en advarsel mod risdrik til små børn.

Grunden er, at der i risdrik forekommer arsen. Ikke i livstruende mængder men, dog i et omfang, der betyder, at små børn bør undgå risdrik i store mængder.

Jeg har 24. november 2010 talt med Fødevarestyrelsen, der oplyser, at brug af risdrik i madlavning og bagning er ok. Men at man ikke må bruge risdrik som mælkeerstatning til små børn, da deres daglige indtagelse af arsen kan nå op på det niveau, som ikke bør overskrides. I øvrigt indeholder risdrik næsten ingen næring, som yderligere er en årsag til, at det ikke kan bruges som mælkeerstatning til små børn.

Et godt alternativ til risdrik i madlavning og bagning er Havredrik.

Indholdet af arsen i risdrik er ikke på et niveau, der betyder, at der har været nogen umiddelbar sundhedsrisiko for de børn, der har drukket risdrik. Men for at reducere børnenes samlede indtag af arsen – og ud fra et forsigtighedsprincip – fraråder Fødevarestyrelsen derfor, at små børn får risdrik.

Facts om soja:

Børn under 1-2 år bør ikke få modermælkserstatning lavet af soja, fordi der er risiko for, at de også udvikler allergi over for soja. Sojadrik kan indgå i madlavningen fra 1-2 årsalderen.

Der findes flere sojaprodukter på markedet, som bl.a. kan købes i helsekostforretninger, fx produkter, der kan bruges i stedet for ost, cremefraiche og is. Disse produkter anbefales først at bruges efter 1-2 årsalderen.