Faktisk er der i EU indført regler, som gør det nemmere for personer med fødevareallergi at læse varedeklarationer. Det gælder for fødevarer, der er mærket efter den 25. november 2005. Det drejer sig om reglerne for deklaration af allergener.

Nu skal producenterne nemlig altid deklarere de mest almindelige allergifremkaldende ingredienser.

Det er ikke længere nok at skrive, at en vare indeholder ”kasein”. Producenten skal tilføje, at kasein kommer fra mælk, da man ikke kan regne med, at alle ved, at kasein er et mælkeprotein. Er der derimod fx ost i en fødevare, behøver producenten ikke at skrive mere, da det forventes at forbrugerne ved, at ost er lavet af mælk.

Reglerne gælder færdigpakkede fødevarer
Følgende ingredienser eller produkter fremstillet af disse ingredienser skal altid deklareres:

  • Glutenholdige kornprodukter (hvede, rug, byg, havre, spelt m.m.)
  • Krebsdyr (rejer, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber)
  • Bløddyr (muslinger, østers, blæksprutter og snegle)
  • Æg
  • Fisk
  • Jordnødder
  • Soja
  • Mælk, herunder laktose
  • Nødder (mandel, hasselnød, valnød, cashewnød (akajon), pekannød, paranød, pistacienød og queenslandnød)
  • Lupin
  • Selleri
  • Sennep
  • Sesamfrø
  • Svovldioxid og sulfitter, hvis der er over 10 mg pr. kg fødevare eller 10 mg pr. liter drikkevare.

Lidt anderledes er det, hvis du også skal undgå ”spor af mælk” eller andre allergener. Læs mere her.