1. Du har to piger med mælkeallergi, hvor gamle er dine piger, og hvor længe har de haft mælkeallergi?

Jeg har Cecilie på 9 og Mathilde på 6. De har begge haft mælkeallergi lige fra de blev født, men vi fik det desværre først konstateret for ca. 3 år siden. Cecilie på 9 år kan ikke tåle synlige mælkeprodukter, hvor Mathilde på 6 år skal være på 100 % mælkefri diæt.

2. Du har efterhånden en del års erfaring med mælkeallergi. Føler du stadig, at der kan være udfordringer i hverdagen? Og hvilke udfordringer oplever du mest?

Jeg ved ikke, om jeg stadig ser det som en udfordring, det er jo sådan vores liv er.  Dermed ikke sagt at jeg ikke synes, at det til tider kan være hårdt at skulle bage pølsehorn sent en aften, fordi de skal holde fødselsdag i børnehaven næste dag, og det havde de lige glemt. Men jeg gør det jo gerne, for at mine piger ikke skal føle sig alt for anderledes. Hvis jeg skal sige, hvilke udfordringer jeg oplever mest, så er det, at det er så svært at få fat i mælkefri produkter. Selv ikke i Aalborgs helsekost har de noget udvalg. Så jeg synes, at der er mange ting, som ikke lige er til at få fat i, hvis jeg lige her og nu står og mangler noget.

3. Har I andre allergier i familien at skulle tage hensyn til? Hvis ja, hvordan håndterer I så det?

Nej, det har vi ikke.

4. Hvordan oplever du accepten fra omgangskreds og familie? Har det ændret sig igennem årene?

Til at starte med var jeg selv meget nervøs for vores omgangskreds og families reaktion, og det var heller ikke alle der tog det lige pænt. Jeg havde det selv meget svært med, at jeg havde 2 børn med mælkeallergi. Jeg synes jo selv, at jeg havde gjort alt det rigtige. Jeg havde ammet dem til de var 1 år, de havde fået en sund og varieret kost, luftet ud dagligt og havde et 100 % røgfrit hjem, så jeg kunne ikke rigtig se, hvad jeg kunne have gjort anderledes. Mange synes at vi var for meget, at det ikke kunne passe at der er mælk i rigtig mange ting, men jeg er meget viljefast, når det kommer til pigerne, og alt for deres sundhed. Så jeg stod fast, og jeg tror at de fleste har indset, at sådan er det bare, Tina kommer selv med mad til Mathilde, og det må de altså leve med. Så ja, jeg vil tro at det har ændret sig med årene, og samtidig er jeg heller ikke så følsom, over for det at jeg har 2 børn med allergi.

5. Er der forskel på i hvor stor grad pigerne accepterer deres allergi? Hvilket mønster ser du?

Ja, det har helt klart været hårdest for Cecilie, hun var jo noget ældre, da vi blev nødt til at lave helt om på vores kostvaner. Hun kan godt tåle det skjulte mælk, så hun kan godt tage til fødselsdag ved en fra klassen, og spise hvad de sætter på bordet. Forældrene til pigerne fra klassen ved godt, at Cecilie ikke må få mælkeprodukter, så de er rigtig søde til at sørge for, at der er noget til Cecilie også. Cecilie kommer også mere og spørger, må jeg få kakao, is osv. når de holder fødselsdag i sfo, hvor Mathilde ved at det kan hun ikke tåle. Så det mønster jeg ser hos mine piger er, at det er lettest for Mathilde, der ikke var så gammel da hun fik konstateret mælkeallergi, og skal være på 100 % mælkefri diæt. Hun ved, at hun kun må spise mad, som mor har lavet.

6. Rejser I på ferie udenfor Danmark? Hvis ja, hvordan håndterer I allergien i udlandet? Har I altid gjort det?

Ja, vi var i DisneyLand Paris sidste sommer, og skal der ned igen her i sommer. Vi lejer et mobilhome, hvor vi selv kan lave alt mad. Og så kører vi selv derned, så vi kan have meget mad med hjemmefra, ting som pasta, ris, tun, hjemmelavet nutella og andet pålæg, så er det begrænset, hvor meget vi skal købe. Der ud over kom der jo et fantastisk nyhedsbrev fra Børn med mælkeallergi sidste forår med et link til en hjemmeside, hvor vi fandt en liste over mælkeprodukter oversat til fransk, og den er også til rigtig stor hjælp. Det var jo ikke noget problem at rejse syd på, dengang vi bare troede, at det var det synlige mælk vi skulle holde vores piger fra. Så dengang var vi i Egypten, men nu hvor det er 100 % tager vi ikke længere væk end vi selv gider at køre, og der kan Disneyland varmt anbefales.

7. Kan du give et godt råd videre, som du har lært gennem årene med mælkeallergi helt tæt på?

Det er, at man ikke skal være bange for at stå frem og være ved, at man har et barn med særlige behov. Det er jo ikke værre end folk der har et barn med sukkersyge. Jeg ved godt, at mange så skævt til mig i starten, og synes at jeg var for meget, fordi jeg meldte Mathilde ud af madordningen i børnehaven, og insisterede på selv at levere mad, kage og slik når hun skulle til børnefødselsdag, og himlede op over personalet i børnehaven, når de gang på gang gav hende slik og kage uden at være klar over, om Mathilde kunne tåle det. Men jeg har jo fået en datter uden mavesmerter, diarre og opkast. En datter der trives og er glad – og det er nok for mig, så må folk gerne synes, at jeg er for meget.