Viktor har allergi
af Susanne Gram Skjønnemann
Forlag: Klematis

Bogen handler om Viktor, der er allergisk overfor mælk, æg og nødder. I første del af bogen bliver forløbet omkring en allergiundersøgelse på hospitalet gennemgået. Det er en forholdsvis detaljeret gennemgang og bogen kan på den måde bruges til at forberede et barn, der står foran sin første prik-test. Billederne understøtter teksten rigtig fint, dels omkring hvad der skal ske og hvordan det skal ske, men også på de punkter hvor barnets oplevelse af prik-testen ikke er så rar.

Det er ikke kun en bog om undersøgelsen på hospitalet. Bogens anden del indeholder mange ting om hverdagen for et barn med fødevareallergi. Der er en fødselsdag i børnehaven som eksempel på de forskellige udfordringer forældre og barn står overfor. Viktor har selv mad med hjemmefra, når han skal til fødselsdag.

Bogen har en enkel og ligefrem tekst, og egner sig rigtig godt til højtlæsning for barnet. Umiddelbart må målgruppen siges at være omkring 5-6 års alderen, men udover at bruge bogen som forberedelse til en prik-test, som en slags oplysningsbog for børn, så kan den også bruges af de lidt ældre. Bogen har mange pointer, fx bliver Viktors lillesøster også inddraget, hun spiser også den ”særlige mad”, som det hedder i bogen. På den måde kan bogen også bruges som værktøj til at tale om forskellige udfordringer i familien, fx omkring forholdet mellem søskende med og uden allergi. Viktor har også astma, og på den måde vil de fleste læsere kunne identificere sig med Viktor, og få den vigtige erkendelse af ikke at være alene med allergien.

Det er en bog, som alle forældre til børn med astma eller allergi kan have glæde af at læse for deres barn. En velskrevet og praktisk anvendelig bog, der har en rolig stil, velvalgte billeder, og som på en god måde opfordrer til dialog med barnet. Der berøres mange emner og det er rigtig fint, især når man tager i betragtning, at bogen ikke er så lang. Kan varmt anbefales.