Barn med mælkeallergi eller anden fødevareallergi kræver ekstra i hverdagen

Der er meget at se til, når du har et barn med mælkeallergi og måske også anden fødevareallergi. Meget planlægning når du skal undgå mælk eller andre fødevarer. Har dit barn lige fået konstateret mælkeallergi og alt er nyt, kræver det endnu mere opmærksomhed. Som familie med mælkeallergi skal du fx:

 • Have nye indkøbsvaner – indkøb uden mælk
 • Ændre familiens madvaner – tilberedes uden mælk
 • Tilpasse familietraditioner og -mønstre
 • Være opsøgende inden besøg hos andre
 • Være på forkant med mange situationer
 • Og meget meget mere

Det er nemt at glemme dig selv i denne situation

Når hverdagen pludselig vendes på hovedet. Når det der før skete på rutine, nu skal have fuld fokus. Så kan det føles som en stor mundfuld. Det er hele tiden nødvendigt at være “på vagt”. At planlægge og forberede. Det kræver ekstra energi. Og så glemmer du måske dig selv.

Det er selvfølgelig vigtigt også at tænke på din egen sundhed

Jeg har ikke haft overskud til at tænke på mig selv de sidste … måske 10 år. Mads og hans allergi, der med årene er blevet til mange fødevareallergier, har været det, der krævede fokus. Og da børnene blev større, og overskuddet kom tilbage, startede jeg Mælkeallergi.dk op. Det har jeg sandelig ikke fortrudt. Jeg elsker at dele min erfaring med dig. Men NU har jeg besluttet, at jeg også skal have fokus på min egen sundhed.

Jeg vil gerne inspirere dig som mor (eller far) til at huske dig selv. Og derfor vil jeg jævnligt blogge om min “sundheds-proces”. Måske kan det give dig inspiration og motivation til også at huske dig selv. Jeg vil fortælle om min kostomlægning her på bloggen med et ugentligt indlæg.

Mange år med en problematisk mave og andre gener

Jeg har i mange år haft vekslende problemer med min mave. Smerter i maven, oppustet mave når jeg har spist, og meget luft i maven! Derudover har jeg meget behov for at rømme mig, og har meget slimdannelse i halsen. Det kan man sagtens vænne sig til. Lære at leve med. Men det giver også en bekymring hen ad vejen. Fejler jeg mon noget?

I løbet af det sidste år er jeg blevet undersøgt på kryds og tværs. Kikkertundersøgelse af mine tarme, scanning osv. Jeg har været på mælkefri kost i et år, da jeg tænkte måske mælken var årsagen. At undlade mælk har givet mærkbare positive resultater på min hud, men maven driller stadig. Jeg følte mere og mere at næste skridt var en nødvendighed.

Jeg har valgt at få hjælp til min kostomlægning

Jeg forestillede mig, at jeg skulle forsøge med en glutenfri og mælkefri kost. Og derfor kontaktede jeg Signe Lykke, forfatter til bøgerne Mad uden mælk og Glutenfri mad uden mælk. I dag har jeg været til min første kostvejlednings-konsultation.

Signe Lykke er Næringsrådgiver, Ernærings og husholdningsøkonom og Lægemiddelkonsulent. Det er vigtigt for mig, at jeg ikke bare undlader mælk og gluten fra min kost, uden at tage højde for at jeg får den næring, min krop har brug for. Signe tager bl.a. udgangspunkt i min blodtype, mine symptomer og sygdomshistorie. Altså en individuel kostvejledning.

Jeg har fået lektier for

Signe valgte ikke at sætte mig på glutenfri kost. Måske er det bare hvedemel, min krop ikke har det godt med. Så ser vi, hvordan jeg synes det går, når jeg om 5 uger skal have ny konsultation. Derudover skal jeg undgå sukker. Uha uha. Den var værre. Jeg ved jo godt, at jeg har et alt for stort sukkerforbrug. Det har været min måde at få “energi” på. Det er usundt på mange måder.

Jeg har fået lektier for. Eller vi kan også kalde det fokusområder:

 • Undgå hvedemel, erstat med speltmel, rugmel og havregryn
 • Undgå sukker og erstat evt. med agavesirup eller sukrin
 • Drik et glas vand 15 min. før hvert måltid
 • Spis frugt og tørret frugt om aftenen i stedet for slik
 • Hver morgen drikkes: saften af ½ citron i et ½ glas lunken vand
 • Motion 30-40 min. 2-3 gange om ugen
 • Tyg maden grundigt, her starter fordøjelsen
 • Gå i seng inden kl. 22 (!!!)

Så der er nok at gå i gang med. Men jeg er fuld af fortrøstning og motivation. Jeg skal holde mig til 80/20. Dvs. 80 % overholde det der er godt for min krop. Og 20 % må jeg “synde”. Det vil sige, at der er plads til at slække på reglerne, når jeg er ude hos andre.

Min plan er, at jeg vil gå efter 95-100 % der hvor jeg selv har kontrollen. Og så vil jeg bruge af mine 20 % ude hos andre, til særlige arrangementer osv. Om en uge kan du høre, hvordan min opstart er gået.