Har du formlen på hvordan allergi og sundhed kan forenes? Eller oplever du også udfordringer?

Min erfaring er, at det kan være svært at holde fokus to steder. Men jeg vil her gøre dig bevidst om nogle af de faldgruber, jeg selv har stødt på. Så kan du måske tage dine forholdsregler.

Lad os kigge på 4 områder:

  • Allergi, sundhed, afsavn …
  • Variation >< Ensartet mad
  • Barnets kræsenhed >< Egen frygt
  • Mere af noget >< Mindre af noget andet

Allergi og sundhed billede 2

Allergi, sundhed, afsavn …


“Min søn skal ikke lide afsavn”. Det er nok den sætning, der har været vigtigst for mig i rigtig mange år. Det hele min hverdag gik op i. Alt det de andre kunne få. Underforstået “søde lækkerier”. Som han ikke kunne tåle.

Jeg ville give ham ligeså meget. Jeg bagte, eksperimenterede og gjorde alt hvad jeg kunne. Det gør jeg stadig. Med stort held. Det betyder meget for min søn. Også at hans klassekammerater har høje tanker om mine “bageevner”. Det er jo skønt.

Men nu siger jeg ikke alt det her, for at rose mig selv. Jeg siger det, fordi jeg på en måde er i tvivl om, hvorvidt jeg har haft FOR stort fokus på, at han ikke skulle lide afsavn. Jeg synes det er svært. Svært at få sundhed og allergi til at gå hånd-i-hånd.

Allergi og sundhed billede 1

Variation >< Ensartet mad

Jeg oplever at mange har udfordringer med variation i maden. Specielt når der er allergier. Jeg husker en periode, hvor min søn meget ofte fik allergiske reaktioner, uden vi kunne forstå, hvad det var han reagerede på. Jeg havde tilberedt maden 100 % mælkefrit og det var meget frustrerende.

For ikke at tale om min søns frustration, når han efter 4-5 mundfulde måtte fortælle, at nu kløede det i munden – igen. Han måtte stoppe med at spise maden, og måske få en rugbrødsmad i stedet. Øv.

Efter mange af den slags oplevelser, er det nemmere at holde sig til det “kendte”. Man mister lidt modet til at eksperimentere. Og det er da en af årsagerne til, at vi hjemme hos os får rimelig ensartet og traditionel mad. Vi fandt i øvrigt ud af, at min søn er meget allergisk overfor peanut. Og der kan være spor af peanut i MANGE MANGE ting.

Hvad kan du så gøre anderledes end jeg har gjort?

Vær opmærksom på at prøve nye ting. Men vent med at komme “det nye” i maden før til sidst. Så kan du tage noget mad fra, og har dermed en reserve, hvis der bliver brug for det.

Allergi og sundhed billede 3

Barnets kræsenhed >< Egen frygt

Min søn er ret kræsen. I mine øjne. Men jeg forklarer mig selv, at det også hænger sammen med, at han altid har været begrænset i sin kost. Det tror jeg også det gør. Men jeg er blevet opmærksom på mine egne følelser i det her. Jeg bryder mig ikke om at give ham noget nyt. Fordi jeg ikke ved, om han kan tåle det.

Nu er der selvfølgelig forskel på, om dit barns allergi er begrænset til fx mælk, eller om det er mange ting. Min tilbageholdenhed med mad er bestemt taget til i takt med at der er kommet flere og flere allergier til.

Min søn er nu så stor, at han har hjemkundskab i skolen. Vi har været heldige med læreren, der har været utrolig åben overfor Mads’ særlige behov. Og det har vist sig, at Mads meget gerne prøver nyt. Og på den måde har vi fået introduceret nye madvarer i vores køkken efterfølgende.

Hvad kan du så gøre anderledes end jeg har gjort?

Følelser er ikke altid nemme at håndtere. Men ved at være opmærksom på, om en evt. tilbageholdenhed skyldes dig eller dit barn, kan du måske slippe noget af det. Måske er barnet mere parat end du.

Allergi og sundhed billede 4

Mere af noget >< Mindre af noget andet

Men så har vi udfordringen med de søde sager og det at lide afsavn. Jeg har altid haft den holdning, at med alt det min søn ikke kan tåle. Så tager jeg ikke også de søde sager fra ham. Sådan har jeg det stadig i en eller anden grad.

Men samtidig synes jeg, at min søn får alt for meget sukker. Og jeg kender jo godt årsagen.

Hvad kan du så gøre anderledes end jeg har gjort?

Prøv i stedet at tænke “Hvad skal der være mere af?“. Hvilke sunde madvarer bruger I ikke i madlavningen i dag? Og tilføj så gradvist de sundere madvarer i dagligdagen.

Samtidig tænker du “Hvad skal der være mindre af?“. Hvilke madvarer/søde sager er der lidt for meget af i jeres hverdag? Og forsøg så at begrænse disse ting. Små skridt i den rigtige retning.

Allergi og sundhed billede 5

Hvis du interesserer dig for sundhed og fødevareallergi er januar måneds tema måske noget for dig.