Her på DAG 3 skal vi se på pynt til lagkagen uden mælk

Pynten er det man ser. Førstehåndsindtrykket. Men når det er sagt, synes jeg selv det er vigtigst, at SMAGEN er i top. Så må pynten være sekundær. Men det er jo sjovt at servere en lagkage uden mælk, hvor pynten imponerer bare en lille smule.

For mig er en traditionel lagkage med glasur på toppen og flødeskum rundt i kanten. Glasuren er der ingen problemer med. Det er bare flormelis, kogt vand og evt. kakao. Du kan også bruge pasteuriseret æggehvide i stedet for vand og komme en smule citronsaft i.

Pynt lagkagen uden mælk
To måder at lave pynt til lagkagen uden mælk, gluten, peanut og nødder


Flødeskummet rundt i kanten er ikke helt så nemt. Der findes forskellige alternativer til flødeskum – se Fyld til lagkage uden mælk. Om alternativerne falder i din smag, må du selv afprøve. Jeg har brugt Erlet en del. Men den skal gerne blandes op for at få en god smag.

Jeg har blandet Erlet op med vaniljesukker, knuste makroner (indeholder gluten), hindbærmarmelade eller blandet op med hjemmelavet vaniljecreme. Men på denne måde giver det jo ikke helt hvidt flødeskum rundt i kanten. Derfor kan andre muligheder være en bedre løsning. Men prøv dig endelig frem.

En anden mulighed er at beklæde lagkagen med et marcipanlåg (ikke alle med glutenallergi/cøliaki kan tåle marcipan, der indeholder glukosesirup). Du kan evt. selv rulle marcipanen ud. Jeg har hørt at Mette Blomsterberg anbefaler at marcipanen blandes med glukose, for at den bliver mere elastisk.

Men den nemme løsning er Marcipanlåg fra Odense Marcipan. Fin marcipan der er rullet tyndt ud – lige klar til at lægge på en lagkage. Marcipanen kan du pynte med sukkerblomster, glasur eller evt. et sukkerprint med billede af fødselaren.

Men du kan også vælge at betrække kagen med fondant

Fondantkager
Her ser du mine 4 forsøg med at pynte lagkagen uden mælk med fondant

Jeg vil ikke sige, at det er nemt. Det kræver øvelse at få fondanten lagt flot på. Og det er meget sværere at pynte kagen, end jeg i hvert fald forestillede mig. Barnedåbskagen var min den første, og jeg var temmelig skuffet over, at jeg ikke kunne ramme billedet i mit hoved, bedre end jeg kunne i virkeligheden. Men kagen smagte som en drøm – husker jeg ;o)

Inden du kan betrække en kage med fondant, skal kagen smøres op, som det hedder. Helt nyt for mig. Men det giver en glat og fin kage, som fondanten kan lægge sig flot udenpå.

Se opskrift på Opsmøring af lagkage lige her (klik)

Jeg har kigget på en masse kage-blogs, hvordan man gør det. Det handler om at smøre denne smørcreme på, så kagen bliver glat og fin. Man starter med at lægge et tyndt lag på, dække huller osv. Så skal kagen i køleskabet, til cremen er blevet stiv. Så gentager man proceduren indtil kagen er helt jævn og flot.

Opsmøring af lagkage uden mælk
Her er kagen smurt op nogle gange. Glattes ud med spartel, når den er helt kold.

Opsmøring af lagkage uden mælk 2
Så er kagen smurt op og er klar til fondant. Det bliver nemmere for hver gang.

Du kan købe færdig fondant. Jeg gør det ikke selv, da jeg gerne vil vide, hvad der er i. Men den er nok nemmere at arbejde med end den hjemmelavede. Jeg kan ikke anbefale nogen specifik færdig fondant, og ved ikke hvad de indeholder. Men prøv at lave den selv:

Her får du opskrift på Hjemmelavet fondant (klik her)

Når du skal bruge fondanten, skal den lige varmes op med hænderne. Ælt den godt, så den bliver smidig igen. Brug fx flormelis eller Maizena majsstivelse når fondanten skal rulles ud. Sørg for at flytte rundt på fondanten hele tiden, mens du ruller den ud. Så kan du lettere undgå, at den klistrer på underfladen.

Du kan også bruge fondant til at pynte kagen med blomster, figurer eller andet. Bliv inspireret her!

Mine bedste råd om fondant efter 4 mere eller mindre succesfulde forsøg:

  • Lav hellere for meget fondant end for lidt
  • Pas på du ikke får for meget flormelis i. Bliver fondanten for tør, sprækker den nemmere!
  • Brug hellere pastafarver end almindelig frugtfarve
  • Køb evt. et glat og FAST underlag til udrulning
  • Kagen skal være helt kold fra køleskabet, inden fondanten lægges på
  • “Lim” pynten fast med ganske lidt vand der pensles på
  • Dæk ikke fondant-kagen til i køleskabet
  • Lav pynten mindst en dag før og lad det ligge udenfor køleskabet
  • Find al din tålmodighed frem 🙂

Min barnedåbskage sluttede jeg af med en kant af Royal ising. Det er en slags tyk glasur, der pga. æggehvide bliver helt stiv og derfor holder formen. Kan bruges til at pynte kagen med på mange måder.

Det var de forslag, jeg havde til dig. Husk at opskrifterne kun er “åbne for alle” i 5 dage, medmindre du er Medlem, og derfor altid kan se alle opskrifter.

Rigtig god fornøjelse med din lagkage! Jeg er sikker på den bliver fantastisk. Har du lyst til at dele et billede af din lagkage, så læg det meget gerne på Facebook-siden Børn med mælkeallergi.

Nu er det snart sidste chance for at deltage i konkurrencen:

Konkurrence: Vind “hovedretten” (klik her)
Vind en lækker Le Creuset støbejernsgryde 5,3 liter sort / 26 cm + gavekort til en hel fersk Himmerland Kylling (værdi i alt kr. 1.400,-)