Rejs med fødevareallergi, men kend “mælke-gloserne” inden afrejse

Det kan godt lade sig gøre at rejse udenlands, med et barn der har mælkeallergi eller anden fødevareallergi

Hvor skal du og din familie holde sommerferie i år? I Danmark eller i udlandet? Har dit barns fødevareallergi været med til at påvirke dit valg? Måske føler du, at det er uoverskueligt at rejse til udlandet. Det kommer nok også an på, hvor allergisk dit barn er. Hvor stor du oplever risikoen.


Forbered dig hjemmefra:

  • Du skal vide, hvad mælk og/eller andre allergener hedder i det land, hvor I skal hen
  • Tag basisvarer med hjemmefra
  • Husk medicin og antihistamin
  • Vælg det sikre
  • Hvor er nærmeste læge?

Vi foretrækker at holde ferien i Danmark. Her kender vi sproget og vareudvalget i supermarkederne. Men der er masser af familier med fødevareallergi, der hvert år rejser udenlands.

Skal I holde ferie udenfor Danmark, er det en rigtig god idé at forberede jer sprogligt hjemmefra. Jeg mener ikke et sprogkursus. Men at du kender til ”mælke-gloserne” hjemmefra. Her kan du få helt fantastisk hjælp fra Astma-Allergi Danmark. På deres hjemmeside finder du oversættelser på engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, græsk, tyrkisk, hollandsk, svensk og norsk. Så er du rigtig godt hjulpet.

Se oversættelser lige her – klik

Tag basisvarer med hjemmefra

Selvfølgelig kan du rejse til udlandet med et barn der har mælkeallergi. Men det kræver lidt forberedelse. En idé kan være at have nogle basisvarer med. Så I nemt kan klare i hvert fald de første par dage. Det kan fx være rugbrød, margarine, fiskepålæg, risdrik, havregryn osv. Det I ikke kan undvære.

Vigtigt er også at huske at have medicin og antihistamin med.

Måske foretrækker I at have bilen med. Så er det nemmere at fylde bilen op med proviant. Så vil feriemålet måske afhænge lidt af køreafstanden. Skal I rejse med fly, kan det være en god idé at kontakte flyselskabet inden afrejse. Er det muligt at få serveret mad uden mælk?

Vælg det sikre

På feriestedet vil der måske være mulighed for selv at tilberede mad. Det gør det nemmere at undgå mælk eller andre allergener.

Men det er også dejligt at spise ude. Her kan det være en fordel at vælge ”det sikre”. Fx kød, fisk eller kylling der er grillet. Pasta, pommes frites, salat, frugt osv. Undgå saucer, dressinger og ting der er blandet sammen. Måske bliver det en ferie med lidt ensformig mad. Måske mere usundt end normalt? Men det går jo nok – det er ferie.

Hvor er nærmeste læge

Et godt råd er at undersøge hvor nærmeste læge eller sygehus ligger. Spørg i receptionen eller turistinformationen. Få telefonnummer til lægevagt eller lignende på stedet.

Står du pludselig og har akut brug for en læge, er det godt at være forberedt. Det giver tryghed, at du har styr på dette den første dag.

Men du får sikkert også tid til at nyde sommeren herhjemme

Forside Sommermad og grill-inspiration
Måske er den nye e-bog:
“Sommermad og grill-inspiration”
noget for dig? Den indeholder også en omfattende indkøbsguide til dine grillaftener.

Læs meget mere om den her: Sommermad og grill-inspiration