Et interview med Hottie von Dottie (Anette) fra HomeMadeHeaven
Hvor lang tid har du haft mælkeallergi og hvordan opdagede du, at du havde mælkeallergi?
Egentlig har jeg altid haft mælkeallergi. Min oldemor og bedstemor havde altid bøvl med maven. Og min mor havde altid hård mave. Som teenager fik jeg utrolig mange bumser – næsten byldelignende vækster især i panden – et typisk tegn på, at noget i fordøjelsen var galt. Men det vidste vi ikke. Samtidig led min lillesøster af mellemørebetændelse i flere år – og hun kunne kun spise 5 pandekager, for ellers fik hun mareridt om natten. Så tegnene var der hele tiden, men vi manglede linket til at kæde dem sammen.

Da min søster som teenager var til kinesiolog, kunne behandleren konstatere, at hun led af fordøjelsesproblemer, der typisk havde rod i mælkeallergi. Og da var det som om en KÆMPE 10-øre faldt hårdt ned. Jamen selvfølgelig! Pludselig kunne vi jo se forbindelsen gennem 4 generationsled – og vi holdt straks op med at spise det. Resultatet var, at 99 % af vores mavebøvl forsvandt, hvilket var en kæmpe lettelse! Vi gik ikke til lægen – det var sådan set nok at holde sig væk fra mælk.

Hvad gjorde du, da du skulle til at leve helt anderledes? Hvordan gik implementeringen af de nye vaner?
Mine allergi-rutiner startede faktisk med en candida-kur, som min søsters (og min) kinesiolog satte i gang. På det tidspunkt var mit system så ødelagt af mælk, at jeg ikke kunne holde noget som helst i mig. Candida er en svamp, der lever i vores tarme, men som ved forskellige stressbelastninger kan udvikle sig i uhensigtsmæssig retning og give masser af fordøjelsesproblemer. Så det var en ret hård start, da jeg kun kunne spise kød og grøntsager i halvanden måned. Men derefter gik det lettere, da jeg løbende kunne integrere flere madvarer. Den skrappe kur havde kickstartet min kreativitet og selvom det var hårdt, var jeg mere end glad for, at jeg nu kunne spise nogenlunde normalt igen! Samtidig gjorde det da heller ikke noget, at jeg var blevet 10 kilo lettere…

Hvordan tog din omverden imod de nye rutiner?
Da allergien levede hos både min mor, søster og jeg, var implementeringen ikke så slem. Min svigerfamilie tog også meget pænt imod den, og vi øvede os på at lave alternativer til fx sovs og dessert. I det hele taget oplevede jeg en enorm accept fra min svigerfamilie, der gjorde rigtig meget for at jeg ikke skulle mangle noget eller det var et problem. Det hjalp virkelig meget, når jeg indimellem var ved at kaste op over at have allergi. Fordi allergien blev opdaget så sent, vidste jeg jo netop, hvad jeg ”gik glip af”. Og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det hele gik smertefrit.

Det værste var de ydre grene af min egen familie, der brokkede sig over at skulle lave specialmad. Mine veninder og kærestens venner derimod var mere end hjælpsomme og gode til at spørge, når de skulle lave mad. De ved jeg er sart – så de gør hvad de kan. Og det er alt hvad jeg beder om.

Hvad lærte du igennem processen?
Først og fremmest: At verden ikke går under selvom du har mælkeallergi. Vi lever i et Arla-land, som jeg plejer at sige. På verdensplan er mennesket slet ikke skabt til at kunne tåle mælk. Det var en evne vi udviklede for at kunne overleve for mange millioner af år siden. Så rent faktisk er det ikke mig, der er ”forkert” – det er den øvrige danske befolkning. Det har været en form for trøst.
Derudover lærte jeg, at du ikke kan forvente andre at forstå det – eller agere efter det. Vi er vanemennesker og det er svært at pille mælkeprodukter ud af danskerne, det ved jeg selv. De første eksperimenter var ikke skide vellykkede, hvis jeg skal sige det… Men så må man prøve noget andet. Og jeg er blevet helt enormt kreativ i køkkenet og finder en del inspiration på fx engelske veganer-blogs.
Et mere kedeligt aspekt jeg også lærte, var, at den danske detailbranche saftsusme kunne lære noget af udlandet. En ting er alle de mælkeprodukter de sælger – men vi har et utrolig ringe udvalg til allergikere og vegetarer. USA, Sverige og Finland er kilometer foran os. Og det vil de blive ved med at være et godt stykke tid endnu. Desværre.

Som medlem af KlubMælkeallergi er du noget særligt!

Det skal både kunne ses og mærkes. KlubMælkeallergi giver dig mere af det hele. Og er du medlem, kan du læse hele interviewet med Hottie von Dottie her – klik.