Det spørgsmål fik jeg på Facebook-siden BØRN MED MÆLKEALLERGI for noget tid siden. Og det forstår jeg godt. Det er meget almindeligt, at laktosefri forveksles med mælkefri. Og har du mælkeallergi, er det meget væsentligt at skelne mellem de to ting.

Laktose er det samme som mælkesukker. For at kroppen kan nedbryde laktosen, skal der bruges enzymet laktase. Nogle mennesker har ikke så stor produktion af dette enzym, og tåler derfor ikke laktosen. Dette kaldes for laktoseintolerance, men er ikke allergi. Har du laktoseintolerance må du dog overholde en mælkefri diæt et langt stykke hen ad vejen, idet mælk som udgangspunkt indeholder laktose. Nogle mælkeprodukter indeholder mere laktose end andre produkter. Og det er forskelligt, hvor stor en mængde laktose, den enkelte kan tåle. Mennesker med laktoseintolerance kan ofte godt tåle mælkeproteinet.

Har du mælkeallergi, er det mælkeproteinet, du ikke tåler. Nogle mennesker har en decideret allergi, der kan måles i blodet. Andre har svært ved at nedbryde mælkeproteinet, og det kan vel betegnes som mælkeintolerance. Igen varierer det fra person til person, hvor følsom du er overfor mælk. Nogle kan tåle en smule, andre kan ikke engang tåle “spor af mælk”. Mange mælkeallergikere kan godt tåle mælkesukker/laktose. MEN VIGTIGT: Er det mælkeproteinet du ikke tåler – og det gælder alle mælkeallergikere – så kan du IKKE tåle Laktosefri mælk. Arla har lanceret både en laktosefri minimælk og en laktosefri piskefløde, som er et fantastisk alternativ til dig med laktoseintolerance. Men ikke til dig med mælkeallergi!

Det er som sagt ofte, at folk bruger betegnelsen laktosefri i stedet for mælkefri. De fleste kender ikke til forskellen. Derfor er du nødt til at være ekstra på vagt, når nogle siger, et produkt er laktosefri. Er det reelt både laktosefri og mælkefri, eller er det kun laktosefri?